top of page

Aşezare geografică
Judeţul Vaslui este situat în estul României, la graniţa cu Republica Moldova şi are o suprafaţă de 5 318 kilometri pătraţi, reprezentând 2,23 la sută din suprafaţa ţării. Judeţele vecine sunt Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi. Din punct de vedere administrativ, judeţul Vaslui se compune din trei municipii (Vaslui, Bârlad şi H uşi), două oraşe (Negreşti şi Murgeni), 81 de comune şi 456 de sate. Principalele forme de relief sunt dealurile joase (în partea centrală şi de vest) şi câmpiile deluroase (în partea de est). Principalele bazine hidrografice sunt cele ale râurilor Prut şi Bârlad. Lacurile naturale nu sunt foarte multe la număr, mai importante fiind cele din lunca Prutului. Predomină lacurile de natură antropică.

Populaţia
Populaţia totală a judeţului, potrivit datelor recensământului din 2002, este de 455.049 de locuitori (2,098 la sută din populaţia ţării şi 12,3 la sută din populaţia Regiunii Nord-Est). 49,73 la sută din populaţie sunt bărbaţi şi 50,27 la sută – femei. Procentajul populaţiei urbane este mai mic decât media naţională (39,3 la sută, faţă de 52,74 la sută pe plan naţional), însă grupa de vârsta 0-19 ani este mai bine reprezentată în judeţul Vaslui decât pe plan naţional: 29,46 la sută, faţă de 25,17 la sută.
Infrastructura
Lungimea totală a căilor ferate din judeţ este de 250 de kilometri, cu o densitate a reţelei de 47 de km/1000 km 2 , uşor mai ridicată faţă de media naţională.
Drumurile judeţene şi comunale necesită modernizări, deoarece în prezent doar 21 la sută dintre acestea sunt asfaltate. Reţeaua de drumuri judeţene şi comunale măsoară 1750 de kilometri. Arterele rutiere naţionale care străbat judeţul au o lungime totală de 381,57 kilometri. Importantă este ruta E581, care face legătura între Bucureşti şi Chişinău, prin Huşi, pe la punctul de frontieră Albiţa.
Alimentarea cu apă în sistem centralizat este asigurată în proporţie de 92 la sută pentru locuitorii din centrelor urbane şi de 15 la sută pentru locuitorii de la sate.
La reţeaua de canalizare sunt racordaţi 68 la sută din locuitorii oraşelor şi doar 5 la sută din locuitorii satelor.
Alimentarea cu gaze naturale este asigurată în proporţie de 50 la sută în mediul urban. La nivel judeţean există un program amplu de modernizare a infrastructurii, atât a celei de transport, cât şi a celei de apa-canalizare şi de alimentare cu gaze naturale.






















































































bottom of page